למדא - חנות הספרים של האוניברסיטה הפתוחה
האוניברסיטה הפתוחה

חיפושים נפוצים

המלחמה מעבר למילים: שפות של זיכרון ממלחמת העולם הראשונה ועד ימינו
מספר קטלוגי
91417-702-7
 
 

המלחמה מעבר למילים: שפות של זיכרון ממלחמת העולם הראשונה ועד ימינו

כותב:

"המלחמה מעבר למילים: שפות של זיכרון ממלחמת העולם הראשונה ועד ימינו" מבוסס על סדרת "הרצאות חיפה" שנשא ההיסטוריון ג'יי וינטר בבית הספר להיסטוריה של אוניברסיטת חיפה בשנת 2015. ההרצאות נכללו בספרו War Beyond Words: Languages of Remembrance from the Great War to the Present משנת 2017, העוסק בשינויים באופן שבו מדמיינים מלחמות מאז 1914. "המלחמה מעבר למילים" הוא תרגום חלקו הראשון של ספר זה.

הנחת היסוד של הספר היא ששפה ממסגרת זיכרון. בספר זה נעשה השימוש במונח שפה כדי לתאר את הדרכים שבהן אמנויות היצירה השונות עיצבו את הזיכרון של המלחמה. הפרק הראשון מתמקד בייצוגי המלחמה בציור ובפיסול. הפרק השני עוסק בצילום המלחמה. הפרק השלישי דן במלחמה בקולנוע, והפרק הרביעי והאחרון - בכתיבה על מלחמה. מן החקירה של ייצוגי המלחמה באמנויות השונות עולה ממצא רב?משמעות: מ?1914 ועד היום, התפתחה בחלקים מסוימים בעולם דה?לגיטימציה של המלחמה כאמצעי לפתרון עימותים בין אומות.

אחת הסיבות לכך היא שהציור, הקולנוע, הצילום, הפרוזה והשירה סיפקו לנו פנים רבות ושונות של המלחמה. משום כך, התדמית ההרואית והרומנטית של המלחמה והלוחמים, שהייתה דומיננטית במאה ה-19, פינתה את מקומה עם הזמן לתדמית שונה של עימותים מזוינים, שבה נתפסה המלחמה כאסון; סיפורי הקורבנות עמעמו במידה רבה את סיפורי הגיבורים. מהן ההשלכות החברתיות והפוליטיות של שינוי מהותי זה באופן שבו מגובש זיכרון המלחמה? זוהי, כך מראה לנו הכותב, סוגיה בעלת חשיבות אוניברסלית שנותרה עדיין פתוחה.

על פי וינטר, המלחמה במאה ה-20 היא תופעה טראומטית, מצב קיצון המשאיר משקעים קשים, ולא רק אצל אלה שחוו אותה ישירות - חיילים ואזרחים כאחד, אלא גם במעגלים הרחבים מאוד הסובבים אותם. אין ספק, ספרו של וינטר רלוונטי מאוד לציבור הישראלי למוד המלחמות ושתודעתו ספוגה בזיכרון ובמיתוסים של מלחמות צבאיות.

ג'יי וינטר הוא חוקר בעל שם עולמי בהיסטוריה התרבותית של המלחמה המודרנית ובמיוחד של מלחמת העולם הראשונה והשפעותיה. בתחילת דרכו האקדמית לימד באוניברסיטה העברית בירושלים ולאחר מכן באוניברסיטאות ווריק, קיימברידג', קולומביה וייל. וינטר פרסם והיה שותף לעריכתם של עשרות ספרים, כתב שורה ארוכה של מאמרים, ואף השתתף בסדרת טלוויזיה של ה-BBC, שזכתה בפרס אמי. כמה מספריו:

The Great War and the British People (1985); The Experience of World War I (1988); Sites of Memory, Sites of Mourning: The Great War in European Cultural History (1995); Remembering War: The Great War between Memory and History in the 20th Century (2006); Rene Cassin and Human Rights, with Antoine Prost (2013)

שנת הצאה לאור: יוני 2021

216 עמודים

* טעימת קריאה     

העגלה שלי

העגלה שלי
העגלה ריקה