
10933-002-7
נושא: כלכלה
כלכלה במבחן הזמן, סוגיות בהיסטוריה כלכלית; כרך ב'
הספר כלכלה במבחן הזמן מנסה לתת תשובה לשאלה מדוע דווקא אירופה וארצות ההתיישבות האירופאית מעבר לים היו האזורים שצמיחתם הכלכלית החלה כבר לפני 250 שנה ומדוע אזורים אלו הם עד היום המפותחים והעשירים ביותר מבחינה כלכלית. הספר מתאר ומנתח את ההתפתחויות העיקריות בהיסטוריה הכלכלית מימי הביניים ועד ימינו, תוך התמקדות בהקשרים שבין התפתחויות כלכליות לבין גורמים חברתיים, דתיים, פוליטיים, מוסדיים וטכנולוגיים.
בהמשך מוצגות התיאוריות של היסטוריונים כלכליים מובילים שניסו לתת תשובות לשאלות בסיסיות אלו כמו גם לשאלה, מדוע מדינות כמו מדינות האסלאם או סין שהיו מפותחות מאירופה במאות ה-9-13 החלו לפגר אחריה ודווקא היא צמחה מבחינה כלכלית הרבה יותר מהר מהן. תוך כדי תיאור וניתוח העובדות ההיסטוריות מנסה הספר לתת מענה לשאלות מהותיות: מהם הגורמים או תנאי הרקע שתרמו לתחילתו של תהליך הצמיחה הכלכלית? מהו הניצוץ שהתניע את התהליך? מהו הדלק שהזין אותו ומהו מנגנון ההיגוי שלו?
אמירה עופר היא מורה בכירה לכלכלה והתמחתה בנושאים של היסטוריה כלכלית ומאקרו כלכלה. היא לימדה במשך שנים רבות באוניברסיטת תל אביב את הקורסים היסטוריה כלכלית, מבוא לכלכלה, מאקרו כלכלה ובאוניברסיטת בר אילן את הקורסים מבוא לכלכלה, מאקרו כלכלה וכלכלת ישראל. אמירה עופר היא מחברת ספר לימוד במבוא לכלכלה - מאקרו כלכלה.
יואל מוקיר הוא פרופסור לכלכלה ולהיסטוריה באוניברסיטת Northwestern ובבית הספר לכלכלה ע"ש איתן ברגלס, באוניברסיטת תל אביב. הוא מתמחה בהיסטוריה כלכלית ובכלכלה של שיפורים טכנולוגיים. מוקיר הוא מחברם של ספרים רבים בנושאים אלו, ביניהם: The British Industrial Revolution, The Lever Of Riches, Why Ireland Starved? A Culture of Growth, The Gifts of Athena
יואל מוקיר זכה בפרסים רבים על עבודותיו, ביניהם פרס Balzan בהיסטוריה כלכלית (2015). הוא שימש כעורך של כתבי עת בנושא היסטוריה כלכלית, ועורך שנים רבות את סדרת הספרים Economic History Of the Western World, היוצאת לאור במסגרת Princeton University Press.